Refluks dwunastniczo-żołądkowy

Wyróżnia się generalnie dwa rodzaje refluksów: dwunastniczo-żołądkowy i żołądkowo-przełykowy. Ten pierwszy powoduje przedostanie się treści zasadowej dwunastnicy do kwaśnej treści żołądka.

Objawy refluksu dwunastniczo-żołądkowego

Głównym objawem refluksu dwunastniczo-żołądkowego są zaburzenia trawienia, pojawiająca się zgaga i nieprzyjemne uczucie gorzkiego smaku w ustach.

Jaka dieta złagodzi bądź wyeliminuje objawy?

Najlepsze efekty przy opisywanym typie refluksu przynosi dieta taka jak przy problemach z wrzodami. Zaleca się spożywanie chudego mięsa i ryb, przetworów mlecznych, warzyw i owoców (nie cytrusów). Dietetycy i lekarze proponują zastępowanie ostrych przypraw delikatnymi ziołami, eliminację napojów gazowanych, kawy i herbaty na rzecz niegazowanej wody mineralnej i herbatek ziołowych. Potrawy powinny być natomiast przygotowywane bez użycia tłuszczów.

 Refluks dwunastniczo-żołądkowy – leczenie

O leczeniu refluksu dwunastniczo-żołądkowego decyduje gastrolog. Spośród leków zwykle stosuje się inhibitory pompy protonowej oraz leki propulsacyjne.

Inhibitory pompy protonowej hamują wytwarzanie kwasu solnego przez pompę protonową znajdującą się w komórkach okładzinowych błony śluzowej żołądka. Podwyższają tym samym pH w żołądku. Wzrost pH soku żołądkowego stymuluje natomiast komórki błony śluzowej do produkcji gastryny, co może zwiększać namnażanie się komórek błony śluzowej żołądka. Stosuje się takie leki jak: Omeprazol, Lancoprazol, Pantoprazol, Rabeprazol, Esomeprazol.

Leki propulsacyjne zwiększają perystaltykę jelit co zmniejsza możliwość zarzucania żółci z dwunastnicy do żołądka.

W leczeniu refluksu ważna jest też odpowiednia dieta:

- posiłki powinny być przyjmowane w mniejszych porcjach ale częściej (5-6 razy dziennie), dobrze jeśli są spożywane o stałych porach,

- należy unikać potraw smażonych, a także ciężkostrawnych, wzdymających,

- unikać napojów gazowanych, ostrych przypraw, kawy, herbaty i papierosów.